A pápai sonka a magyar sertéstenyésztők és hentesek kiválóságának szimbóluma. A minőségi hazai sertéshús mellett a hentesmesterség generációkról generációkra öröklődő hagyománya tette a magyar vásárlók számára a legjobb sonka jelzőjévé a pápait. A Pápán készülő sonkákat hosszan érleljük, de még régebb óta érlelődik az a tudás, amit igyekszünk megőrizni és továbbadni a következő nemzedékeknek, hogy ők is azzal a büszkeséggel és örömmel kínálhassák.

Hogyan készül
a sonka?

A Pápai Hús 100 éves recept alapján már 1913 óta gyárt sonkát változatlan helyen. A hagyományos tartású, magyar sertés húsából készült sonka kiváló minőségű. A Pápai Húsnál a hagyományos érlelésű sonkák 4-6 hétig állnak a sóban, hogy minél tökéletesebb ízűek legyenek. Minden igényre és ízlésre tudunk valamilyen különleges minőségű terméket ajánlani.

Miből készül az ínycsiklandó sonka?

A sertés combjából és lapockájából elkészített sonkának évszázados hagyományai vannak a magyar gasztrokultúrában. Az első comb általában egyben kerül felhasználásra és 5 hét sóban érlelés után füstöljük, szikkasztjuk. Ebből készül a Pápai Húsnál a parasztlapocka. A hátsó comb több részből áll, a felsálból, a dióból, a frikandóból és a slussz részből. A felsál szárazabb húsrész, amelyből darabolt sonka készül. A dió a kötözött comb, a frikandó a prémium minőségű sonka, míg a slussz a kötözött vagy darabolt sonka alapanyaga. Ha a csülökkel egyben marad a comb, akkor hívjuk parasztsonkának.

Milyen sonkák
készülnek a Pápainál?

Az Esterházy sonka a frikandó részből készül bőrösen. A Kőrishegyi sonkánál a comb slussz, dió és a frikandó része egyben kerül felhasználásra. A Prágai sonka az egész combból készül, csont nélkül, sült verzióban. A Pápai Extra sonka lényege a színhús tartalom. A comb alkotórészeiből készül 83%-os hústartalommal.

Honnan lehet
felismerni a jó sonkát?

Megjelenésében sötét színű, hagyományos sózással készült sonkát érdemes választani. Tudni kell, hogy a világosabb színű sonka gyorspácolással készül. Állagában legyen masszív, ne puha és figyeljünk, mennyi vizet és mennyi adalékanyagot tartalmaz. A Pápai Húsnál a sonkák 4-6 hétig állnak a sóban.

Sonkarikumok

A sertésfrikandóból készülő különlegességhez sókeveréket és Tokaji Szamorodnit is tartalmazó fűszeres pácot használnak. Pontosan 111 napig, vagyis csaknem 4 hónapig érlelik. A bor karakteres íze és illata mellett a babérlevél, a csillagánizs, illetve a mustármag ad a sonkának rendkívüli, kiegyensúlyozott ízvilágot. A sonkamesternek köszönhetően a végeredmény egy kellemesen füstölt, a bor, valamint a felhasznált fűszerek jegyeit magán hordozó száraz érlelt sonka, amely méltán kap helyet a prémium sonkák között. A Sonkarikum termékcsalád másik két eleme a lágy fűszerekben érlelt, feketeborsos, borókabogyós, korianderes egzotikum és a karakteres fűszerezésű bazsalikomos, oregános, kakukkfüves sonkaínyencség.

A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül

GINOP Plusz-3.2.1-21