Pápai Hús Kft.
www.papaihus.com - English www.papaihus.com/zh - 中文
Mestersonka Sonkamester

TARRÓ KÁLMÁN
a Pápai Hús sonkamestere

„Elmondhatom, hogy kapcsolatom a pápai húsüzemmel szerelem volt első látásra. Még a pillanatra is emlékszem, amikor édesanyám 1971. július 27-én bekísért a Pápai Húsfeldolgozó akkori gyárába, akkor még csak nyári munkára. Az itt eltöltött 48 évem alatt végigjártam a ranglétrát, a gyár legkülönbözőbb területein dolgoztam, mire a sonkaüzem vezetője lettem. Így nincs olyan mozzanata a húsfeldolgozásnak, amit ne ismernék és ne tudnék felügyelni a legapróbb részletekig.”

Sonkamester Tarró Kálmán

Miért Pápai sonka?

A Pápai Hús 100 éves recept alapján már 1913 óta gyárt sonkát változatlan helyen. A hagyományos tartású, magyar sertés húsából készült sonka kiváló minőségű. A Pápai Húsnál a hagyományos érlelésű sonkák 4-6 hétig állnak a sóban, hogy minél tökéletesebb ízűek legyenek. Minden igényre és ízlésre tudunk valamilyen különleges minőségű terméket ajánlani.

Miből készül az ínycsiklandó sonka?

A sertés combjából és lapockájából elkészített sonkának évszázados hagyományai vannak a magyar gasztrokultúrában. Az első comb általában egyben kerül felhasználásra és 5 hét sóban érlelés után füstöljük, szikkasztjuk. Ebből készül a Pápai Húsnál a parasztlapocka. A hátsó comb több részből áll, a felsálból, a dióból, a frikandóból és a slussz részből. A felsál szárazabb húsrész, amelyből darabolt sonka készül. A dió a kötözött comb, a frikandó a prémium minőségű sonka, míg a slussz a kötözött vagy darabolt sonka alapanyaga. Ha a csülökkel egyben marad a comb, akkor hívjuk parasztsonkának.

Milyen sonkák készülnek a Pápainál?

Az Esterházy sonka a frikandó részből készül bőrösen. A Kőrishegyi sonkánál a comb slussz, dió és a frikandó része egyben kerül felhasználásra. A Prágai sonka az egész combból készül, csont nélkül, sült verzióban. A Pápai Extra sonka lényege a színhús tartalom. A comb alkotórészeiből készül 94%-os hústartalommal.

Honnan lehet felismerni a jó sonkát?

Megjelenésében sötét színű, hagyományos sózással készült sonkát érdemes választani. Tudni kell, hogy a világosabb színű sonka gyorspácolással készül. Állagában legyen masszív, ne puha és figyeljünk, mennyi vizet és a mennyi adalékanyagot tartalmaz. A Pápai Húsnál a sonkák 4-6 hétig állnak a sóban.

Mestersonka termékeink

Esterházy sonka

Prágai sonka

Kőrishegyi sonka

Fűszeres kőrishegyi sonka

Extrasonka

Parasztsonka

Parasztlapocka