Pápai Hús Kft.
www.papaihus.com - English www.papaihus.com/zh - 中文
Mestersonka Excelsior termékek
Sonkamester

TARRÓ KÁLMÁN
a Pápai Hús sonkamestere

„Elmondhatom, hogy kapcsolatom a pápai húsüzemmel szerelem volt első látásra. Még a pillanatra is emlékszem, amikor édesanyám 1971. július 27-én bekísért a Pápai Húsfeldolgozó akkori gyárába, akkor még csak nyári munkára. Az itt eltöltött 48 évem alatt végigjártam a ranglétrát, a gyár legkülönbözőbb területein dolgoztam, mire a sonkaüzem vezetője lettem. Így nincs olyan mozzanata a húsfeldolgozásnak, amit ne ismernék és ne tudnék felügyelni a legapróbb részletekig.”

Sonkamester Tarró Kálmán

Miért Pápai sonka?

A Pápai Hús 100 éves recept alapján már 1913 óta gyárt sonkát változatlan helyen. A hagyományos tartású, magyar sertés húsából készült sonka kiváló minőségű. A Pápai Húsnál a hagyományos érlelésű sonkák 4-6 hétig állnak a sóban, hogy minél tökéletesebb ízűek legyenek. Minden igényre és ízlésre tudunk valamilyen különleges minőségű terméket ajánlani.

Miből készül az ínycsiklandó sonka?

A sertés combjából és lapockájából elkészített sonkának évszázados hagyományai vannak a magyar gasztrokultúrában. Az első comb általában egyben kerül felhasználásra és 5 hét sóban érlelés után füstöljük, szikkasztjuk. Ebből készül a Pápai Húsnál a parasztlapocka. A hátsó comb több részből áll, a felsálból, a dióból, a frikandóból és a slussz részből. A felsál szárazabb húsrész, amelyből darabolt sonka készül. A dió a kötözött comb, a frikandó a prémium minőségű sonka, míg a slussz a kötözött vagy darabolt sonka alapanyaga. Ha a csülökkel egyben marad a comb, akkor hívjuk parasztsonkának.

Milyen sonkák készülnek a Pápainál?

Az Esterházy sonka a frikandó részből készül bőrösen. A Kőrishegyi sonkánál a comb slussz, dió és a frikandó része egyben kerül felhasználásra. A Prágai sonka az egész combból készül, csont nélkül, sült verzióban. A Pápai Extra sonka lényege a színhús tartalom. A comb alkotórészeiből készül 94%-os hústartalommal.

Honnan lehet felismerni a jó sonkát?

Megjelenésében sötét színű, hagyományos sózással készült sonkát érdemes választani. Tudni kell, hogy a világosabb színű sonka gyorspácolással készül. Állagában legyen masszív, ne puha és figyeljünk, mennyi vizet és a mennyi adalékanyagot tartalmaz. A Pápai Húsnál a sonkák 4-6 hétig állnak a sóban.

Excelsior termékeink

Excelsior Diósonka

Excelsior diósonka

A sertéscomb legnemesebb húsrészéből, a dióból készült, formázott sonkakülönlegesség. A hosszú pácolási és érlelési időnek köszönhetően jellegzetes ízt kap, így válik igazi ínyencfalattá. Minden szendvics és hidegtál koronája, de tálalhatjuk megpirítva is mustárral, majonézzel, tormával.

Excelsior Kőrishegyi Sonka

Excelsior kőrishegyi sonka

Ehhez a különleges sonkához a comb slussz, dió és frikandó része egyben kerül felhasználásra. Hosszabb érlelésű, darabolt termék, amely már látványával mindenkit levesz a lábáról. Az elejétől a végéig kézzel történő elkészítésnek köszönhetően extra minőségű sonkakülönlegesség kerülhet az asztalra. Önmagában egy korty borral és kis sajttal kísérve tökéletes finomság.

Excelsior Parasztsonka

Excelsior parasztsonka

Igazi nagymenő a sonkák között. Nem csak méretével, de jellegzetes, ínycsiklandó ízével is. A parasztsonka elkészítésének folyamata évszázados hagyomány a Pápai Húsnál. A sertés combjából készül és 10 hét levegőn történő érlelés, valamint 6 hét pácolás során nyeri el egyedülálló ízét. A hajszálvékonyra szeletelt parasztsonka egyszerűen mennyei reggelire egy kis kenyérrel, friss zöldséggel és újhagymával kísérve.

Mestersonka termékeink

Esterházy sonka

Prágai sonka

Kőrishegyi sonka

Fűszeres kőrishegyi sonka

Extrasonka

Parasztsonka

Parasztlapocka