Kérdezzetek - válaszolunk

Böjti időszak

A böjt a Kereszténység szerint Hamvazószerdán veszi kezdetét, és egészen Húsvét vasárnapig tart. A böjt időszaka negyven napos, a vasárnapok kivételével számítjuk. Mivel ezek mozgó ünnepek, minden évben másik dátumra esik a böjt kezdete és vége is. Az idei évben ez az időszak február 17-étől tart április 4-ig.

A böjt tulajdonképpen tartózkodás; evéstől, ivástól, valamit elhagyunk az étrendből. Jellemzően ebben az időszakban nem eszünk húst, de vannak, akik szigorúbban veszik a böjtölést, és a tejtermékeket is teljesen kizárják, sokan pedig ebben az időszakban naponta egyetlen egyszer esznek csak.

A böjtölésnek számos jótékony hatása van az egészségre vonatkozóan, könnyebben tudunk mértéket tartani, el tudjuk kerülni a túlevést, ezáltal az emésztőrendszerünket sem éri olyan fokozott terhelés.

Mivel napjainkban a böjtölés már kevésbé szigorú, általában a kevesebb húst tartalmazó táplálkozást jelenti ebben a negyven napban.

Ebben az időszakban igazán van arra lehetőségünk, hogy rendkívül változatosan táplálkozzunk, hiszen a mai világban, amikor a vegán életmód egyre nagyobb teret hódít; rengeteg receptötletet tudunk alkalmazni.

Pápai vegán szendvicsfeltét

A Pápai vegán termékpalettája egyre inkább bővül, ezért a böjti időszakban sem kell lemondanunk a kedvenc reggelinkről, vagy akár ebédünkről, ugyanis már kétféle vegán szendvicsfeltét is forgalomban van, a natúr szendvicsfeltét, illetve a zöldpaprikás. Így a böjti időszak során is, ha szendvicset szoktunk jellemzően reggelizni, ezekkel a feltétekkel ugyanúgy el tudjuk készíteni a kedvencünket, mint a hagyományos felvágottakkal.

Pápai vegán frankfurti

Sokan szoktunk reggelire virslit enni. Az idei böjt során van lehetőségünk változatosan fogyasztani reggelire hagyományos virslit, illetve a vegán terméket. A Pápai egyik új terméke ugyanis a vegán frankfurti, így ebben az időszakban is nyugodtan fogyaszthatunk virslit, méghozzá a legkülönfélébb módon. A vegán frankfurti virsli ízvilágát tekintve egyébként szinte teljesen megegyezik a hagyományos virslikkel, több, mint valószínű, hogy nem is fogunk tudni különbséget tenni.

A Pápai vegán termékei közül az egyik legnépszerűbb a vegán burger pogácsa, amely gyorsfagyasztott állapotban kapható, így otthon könnyedén el tudjuk készíteni a kedvenc hamburger receptünket.

Pápai vegán purger pogácsa

Mivel a Pápai egyre több vegán terméket hoz forgalomba, könnyedén tudjuk tartani a böjti időszakra vonatkozó szabályokat és nem is kell nagy megszorításokat alkalmaznunk. Manapság sokaknak okoz nehézséget a hús mérséklése az étrendben - még ha csak a böjt időszakáról van is szó - ezért külön nagyszerű kezdeményezés, hogy a Pápai már vegán termékeket is forgalmaz.

A böjt nemcsak vallási szempontból fontos; mivel a hús mennyiségét csökkentjük az étrendben, szinte biztos, hogy több zöldséges receptet kipróbálunk. Például érdemes lehet lencsefasírtot készíteni, és sütőben sütni, kevés olajjal, köretként pedig bulgurt és különböző zöldségekből készített salátát fogyasszunk. Ez az időszak kiváló arra, hogy nyissunk a változatos táplálkozás irányába.A disznóvágás hagyományos, házias ízeit
a Pápai Hús elhozza az otthonunkba!

disznótoros csomag Magyarországon a disznóvágásnak több évszádos hagyománya van. A házaknál nevelt sertés levágása, majd a hús feldolgozása évszázadokon keresztül családi program volt, hiszen mindenkinek kijutott a maga feladata. A disznótor télen zajlott, lehetőleg a karácsonyi ünnep előtt, vagy esetleg január elején, amikor még kellően hideg van. A disznótor során a kisebb húsrészeket, a szalonna és a bőr egy részét abálják (az abálás lassú főzést jelent, általában 95 °C-os vízben), majd összedarálják, fűszerezik és betöltik hurkának vagy kolbásznak. A hurka és a kolbász fűszerezése tájegységenként változik, de a leggyakoribb a véres, vagy a vér nélküli rizses vagy májas hurka. A hurka és a kolbász mellett nagyon fontos megemlíteni a disznósajtot is, amely gyakorlatilag gyomorba töltött húsos és porcos részeket jelent, természetesen ezt is alapos hőkezelés után szoktuk fogyasztani.

disznótoros csomag Szintén a disznóvágás alkalmával készítik el a sonkát, szalonnát és csülköt. Ezeket a húsokat pácolják, majd füstölik, ezáltal történik a tartósítás. Ezeket a húsokat jellemzően húsvétkor szokás elfogyasztani. A disznótor alkalmával a szalonnából kisült zsírból lesz a töpörtyű, ami szintén hagyományos étel.

Ha visszagondolunk a gyermekkorunkra, talán mind emlékezünk a családi disznótorokra, amikor összegyűltünk a nagyszülőknél, és mindenki kivette a részét az eseményből, akár csak fokhagymát hámoztunk, akár a mosogatásban segédkeztünk. Azonban ahogy múlik az idő, egyre inkább felpörög az életünk, egyre kevesebb háznál zajlik disznóvágás, viszont mindenki hiányolja azokat az ízeket, amelyeket annyira szeretünk.

A nagy városokban sem kell lemondanunk az igazi megszokott disznótoros ízekről, hiszen a Pápai Húsüzemnél is több, mint egy évszázada zajlik a húsfeldolgozás. A Pápai számára rendkívül fontos, hogy folyamatosan kiváló minőségű termékeket állítsanak elő.

disznótoros csomag A termékeink között vannak természetesen fogyasztásra kész húskészítmények is; többek közt disznósajtok, és kolbászfélék, illetve a rendkívül népszerű tepertőkrémek. Azonban kapható disznótoros csomag is, amelyben sütnivaló előkészített hurkafélék vannak. Ezzel a csomaggal visszahozhatjuk a konyhánkba a gyermekkorunk óta hiányolt ízeket, hiszen a Pápai számára mindig is fontos volt a hagyományos ízek megőrzése. Természetesen az üzemben a hagyományos technológiát alkalmazzuk, mind a feldolgozás, mind pedig a fűszerezés tekintetében, csak a modern világnak megfelelően az üzemünkben is bizonyos lépések automatizálva történnek, illetve nyilvánvalóan nagyobb méretekben dolgozunk, mint annak idején a családi disznóvágások alkalmával.

disznótoros csomag A nagy üzletláncok forgalmazzák a termékeinket, ezért mindenki számára könnyen beszerezhetők és gyorsan elkészíthetők otthon. A téli hideg, ködös, borongós időben egy finom étel igazán fel tudja dobni az emberek napját. A kész disznótoros csomagok esetében tulajdonképpen nincs is nagyon másra szükség, mint köretként egy kis burgonyára, meg egy kis savanyúságra, és már kész is a finom ebéd, ami mellett tudunk egy kicsit nosztalgiázni is!disznótoros csomag

Miért épp vegán termékek?

vegán

Sokan kérdezitek tőlünk, miért is kezdtük el a vegán termékeket gyártani. Hogyan jön egy húsgyárnak a vegán termék gondolata. A válasz elsőre kézenfekvőnek és egyértelműnek tűnik: egyre nagyobb a kereslet, nekünk pedig megvan minden technikánk a gyártáshoz.

Azonban húsról átállni növényi alapú termékek előállítására, mégsem olyan egyszerű. Előírásoknak megfelelő komoly takarításokat, fertőtlenítéseket, bevizsgálásokat, elhatárolásokat jelent, nyilván a növényi összetevők nem úgy „viselkednek” mint az állatiak, nem úgy állnak össze, más hőfok szükséges… Nem is beszélve azokról a kollégákról, akik évtizedek óta hús alapanyaggal dolgoznak.

A megszokott Pápai ízeket szeretnénk eljuttatni növényi alapanyagokkal is azoknak, akik ezt az étrendet választják részben vagy teljesen. A termékcsalád fő alapanyaga a csicseriborsó, amely egy rendkívül magas fehérje tartalmú növény, vitamin- és ásványianyag tartalma miatt szintén kiemelkedő, azonban alacsony a telített zsírsav tartalma. Ezenkívül fontos tudnivaló lehet a termékekről, hogy teljes mértékben laktóz-, glutén- és szójamentesek is, így abban az esetben is fogyaszthatók, ha valaki ezek közül valamely táplálékallergiával vagy -érzékenységgel él.

vegán

Több vegán fogyasztó kérdezett minket a gyártásról, hiszen jogosan felmerül bennük az a kérdés, hogy egy húsgyárban hogy lehet kizárni az állati eredetű fehérjét. Nagy vonalakban összefoglalva: a vegán termékek gyártása mindig hétfőn hajnalban történik, természetesen komoly fertőtlenítést követően (gépeket, helyiséget is). Amikor ezen termékek gyártása zajlik, az üzemegység egész területén nincsen egyáltalán semmilyen állati eredetű termék. Minden egyes gyártás után mikrobiológiai vizsgálatot végzünk; a gyár saját laborjában, valamint egy független laborban is. A vizsgálatok mindig bizonyítják, hogy a termékek nem tartalmaznak állati eredetű fehérjét. A vegánság előtörésével olvassuk, látjuk, hogy komoly viták alakulnak ki a húsevők és a nem húsevők között, ez egy megosztó téma. Mi azonban inkább az összefogásra, egymás tiszteletére buzdítanánk mindenkit. Ezért is választottuk szlogenünknek, hogy „Az íz összehoz”, bármilyen étrend szerint éled a mindennapokat

vegán

Köszönjük a sok bíztatást, támogatást, bátorítást amit több mint 100 éve kaptunk és kapunk a fogyasztóinktól. Igyekszünk megfelelni és odafigyelni a visszajelzésekre, azokat beépíteni újabb receptúrákba. Több mint 700-an azon dolgozunk, hogy ízletes, egészséges ételt tudjunk tenni embertársaink asztalára.

Mindenféle falatot szeretünk, csak Pápai legyen 😊 Pápai – az íz összehoz!Miből mennyit fogyasszunk, hogy megőrizzük az egészségünket?

vegán burger

Nem lehet elégszer elmondani, hogy az egészséges táplálkozás alappillérei az alábbiak:

  • változatosság
  • kiegyensúlyozottság
  • mértéktartás.

Vagyis, ha ehetünk mindent, (azaz nincs táplálékallergiánk) akkor együnk is mindent! Zöldséget, gyümölcsöt, húst, halat, tojást, tejterméket, illetve nagyon fontos a folyadékfogyasztás; a legjobb választás természetesen mindig a víz.

Az ember alapvetően mindenevő, a szervezetünknek szüksége van arra, hogy változatosan együnk.

Nagyszüleink idejében általában hetente egyszer került hús az asztalra, illetve ünnepi fogás volt. Manapság viszont, nagyon eltolódott az étkezésünk, a legtöbb ember sajnos nagyon egyoldalúan táplálkozik, amelynek következményeként számos hiánybetegség alakulhat ki. Ezért érdemes többek közt figyelnünk arra, hogy miből mennyit fogyasztunk.

vegán burger

Az ideális az lenne, ha az étkezéseinknek nagyjából a felét tennék ki a zöldségek és a gyümölcsök. A fehérjeforrásokat próbáljuk minél változatosabban fogyasztani; nyugodtan iktassuk be az étrendünkbe a sertéshúsokat. Akár combból, vagy karajból is tudunk zsírszegény fogást készíteni. Vagy esetleg a reggeli készítéséhez is nyugodtan választhatunk combból készült sonkát, amelyet a szendvicsünkbe tehetünk. Fontos azonban, hogy a reggeli szendvics mellé mindig kerüljön nyers zöldség! Egy jól összeállított étrendbe tehát az összes élelmiszercsoportot beiktatjuk.

Ami a fehérjebevitelt illeti, manapság egyre könnyebben tudjuk pótolni a fehérjebevitelt növényi eredetű táplálékkal. Készíthetünk könnyedén húspótló ételeket például csicseriborsóból, amelynek kiemelkedő a fehérjetartalma, illetve gazdag B1-, B6-, karotin-, és folsav forrás.

Vegyük figyelembe a mai ember általában rohanó életmódját; ha magunkba nézünk, rájövünk, hogy gyakran ebédre is egy szendvicsre van csak időnk, illetve szeretjük a félkész termékeket is, például a hamburgert. Ezen ételekbe is könnyen tudunk egy kis változatosságot vinni, például, ha magunknak csomagoljuk a szendvicset, amit ebédszünetben gyorsan megeszünk majd; érdemes lehet a vegán szendvics feltétet kipróbálni. Abszolút hasonlít a korábban megszokott felvágottak ízvilágára, de egy alternatív megoldás lehet, és természetesen ezzel is még változatosabbá tudjuk tenni a táplálkozásunkat.

vegán burger

Szintén érdemes kipróbálni a vegán burgert, például, ha meghívjuk a barátainkat egy otthoni sütögetésre. Egy teljesmértékben gyomorkímélő menüt tudunk összeállítani, ha például teljeskiőrlésű bucit választunk, vegán burgerrel, friss salátával, uborkával, paradicsommal és egy enyhe fűszerezésű joghurtos szószt készítünk hozzá. Köretnek pedig készíthetünk mi magunk édesburgonya és cékla chipset; sütőben, minimális olajjal, kevés sóval és borssal.