A tejszínes–tárkonyos levesek mindig is nagy favoritjaim voltak. Ha ezt megfejelem még sonkával és a szerintem legmenőbb levesbetéttel, a krumpligombóccal, az egyszerűen csak zseniális lehet!
Hozzávalók
4 fő részére
- 200 g sonka
- 4 répa
- 1 petrezselyemgyökér
- 2 krumpli
- 1 hagyma
- 2 dl tejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- friss tárkony
- tárkonyecet
- kb. 50 g liszt
- 1 tojás
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük. A sonkát előző nap beáztatva, majd másnap a levét lecserélve megfőzzük kb. 1,5 óra alatt hozzáadva a dinsztelt hagymát is. A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk – kivéve a krumplikat, mert azok egészben főnek a levesben -, majd ezt is hozzáadjuk a leveshez. Mehet bele az apróra vágott friss tárkony is. A krumplikat, amint megfőttek, kivesszük a levesből és azon melegében egy krumplinyomóval vagy villával összetörjük, majd 1 tojással, valamint annyi liszttel elkeverjük, hogy gyúrható állagú tésztát kapjunk. A krumplis tésztából kisebb, kb. 2,5-3 centi átmérőjű gombócokat formázunk és máris a levesbe dobjuk őket. Amint feljönnek a leves felszínére, még főzzük 10 percig és ekkor hozzáadjuk a leveshez a tejszínt is. 10 perc főzés után kész is a levesünk. A leves pikánsságát kevés tárkonyecettel állítjuk be ízlés szerint.