Kicsit más, mint a klasszikus perec, de igazi békebeli finomság. Erősen ajánlott kategória.
Hozzávalók
Kb. 8-10 közepes perec
- 250 g liszt
- só
- 1,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 15 g friss élesztő
- 100 g sonka darálva
- 5 ml olaj
- 1 db tojás
- 1 ek zsír
A sonkát ledaráljuk. Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt kevés cukorral. A tojást felverjük és hozzáadjuk a liszthez, sózzuk és az egészhez hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt és az olajat is. Kézzel vagy géppel alaposan megdagasztjuk a tésztát. Letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni. Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd megszórjuk a darált sonkával. Félbehajtjuk és ismét kinyújtjuk 1,5 cm vastagra. Ezt még egyszer megismételjük, majd 2 cm széles csíkokra vágjuk fel a tésztát. A csíkokat megsodorjuk, hogy hengert formázzanak és a klasszikus perec formára hajtogatjuk őket. Forró, lobogó sós vízben kb. 1-2 perc alatt egyesével előfőzzük őket, majd lecsepegtetjük. Egy tepsit kikenünk zsírral, beletesszük a pereceket és 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük őket.