A sonkát először 12 órára beáztatjuk, majd a vizet cserélve rajta 2 óra alatt puhára főzzük. A főzőlevéhez adunk tetszés szerint zöldségeket, például répát, hagymát, fokhagymát, gyökérzöldséget. Ha kész a sonka, a főzőlevében hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a kiegészítőket:
- A sonka főzőlevében kifőzzük a tojásokat.
- A céklát nyersen meghámozzuk és lereszeljük, csakúgy, mint az almákat. 3 evőkanálnyi vízbe egy evőkanál ecetet öntünk, mehet bele cukor és kevés só is, és persze az őrölt kömény is. Összekeverjük a céklával és az almával majd nyakon öntjük 100 g tejszínes tormával és alaposan elkeverjük. Akkor a legjobb, ha legalább egy éjszakát hagytuk érni a hűtőben.
- A retket legyaluljuk. 200 ml vizet, 50 ml almaecetet, egy evőkanál cukrot és egy csipet sót összekeverünk és felforraljuk, majd ráöntjük a retekre és egy éjszakán át hagyjuk érni.
- A szeletekre vágott kalácsot mindkét oldalukon meggrillezzük.