A megmaradt sonka felhasználásának egyik tökéletes módja, de önmagában is megállja a helyét. Előre a #zerowaste felé!
Hozzávalók
6 fő részére
- kisebb sonka (1,5 kg)
- 1 kk őrölt bors
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csomag leveszöldség
- 1 csomag petrezselyem
- 100 g liszt
- 1 tojás
- hidegvíz
A sonkadarabot előző nap beáztatjuk és legalább 12 órán át a vízben hagyjuk, hogy a sóssága finomodjon. A sonkát lassú tűzön egész borssal, fokhagymával és hagymával megfőzzük nagyjából 2 óra alatt. Ha kész, a sonkát apró kockákra vágjuk és mehet is vissza a főzőlevébe, azaz a levesbe. Megkóstoljuk a levest, ha túl sósnak érezzük, felöntjük még egy kevés vízzel. Répát, gyökérzöldséget teszünk a levesbe és azzal együtt főzzük tovább még egy 30 percet. Közben elkészítjük a levesbetétet: a lisztből, tojásból, néhány kanál vízből tésztát gyúrunk, majd 30 percre hűtőbe tesszük fóliába csomagolva. Fél óra elteltével kivesszük a hűtőből, enyhén lisztezett nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk és frissen őrölt borssal alaposan megszórva 1 centi keskeny csíkokra szabdaljuk, majd a csíkokra görcsöt kötünk. Beledobjuk a tésztákat a levesbe és kifőzzük. Amint a tészták megfőttek a leves is kész.