Klasszikus, húsvéti töltött kalács. És a klasszikusok nem hiába azok! Imádnivaló csemege!
Hozzávalók
4-6 fő részére
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 25 g élesztő
- 1 ek cukor
- 1 tk só
- 50 g vaj
- 2 ek étolaj
Töltelék
- 500 g darált sonka
- 3 száraz zsemle
- 3 tojás + 1 a kenéshez
- 1 hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
Az élesztőt 1 deci langyos tejben – kevés cukor hozzáadásával – felfuttatjuk. A maradék tejben elkeverjük a felolvasztott vajat. Az egészet hozzáadjuk a liszthez, majd tojást adunk hozzá, sózzuk és keverés közben fokozatosan hozzáadjuk az olajat is. Nagyjából 10-15 perc alatt megdagasztjuk a tésztát, majd enyhén nedves konyharuhával letakarva 30 percig hagyjuk kelni. A töltelékhez a zsemléket tejbe áztatjuk 10 percre, majd nagyon alaposan kicsavarjuk. A sonkát ledaráljuk, a hagymát apróra vágjuk. Az egészet összekeverjük, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáadjuk a tojásokat is. A formát olvasztott zsírral kikenjük, a tésztát kinyújtjuk és beborítjuk vele a formát úgy, hogy a szélein annyi tészta maradjon, hogy teljesen be tudjuk fedni vele a tetejét. A maradék tésztát félretesszük a díszítésre. A tölteléket beleborítjuk a tésztával bélelt formába és a tészta lelógó részeivel szépen betakarjuk az egészet. A kimaradt tésztából csigákat formázunk – 5 darabot - és az egész tetejére tesszük. Megkenjük felvert tojással és mehet is 180 fokos sütőbe 45-50 percre. Ha kihűlt, lehet is szeletelni.