A sonkákat zöldségekkel együtt 1,5-2 óra alatt előfőzzük.
Közben elkészítjük a mázakat:
- A sört összekeverjük a mustárral, almaecettel, cukorral, majd sózzuk és borsozzuk.
- Almalevet és lekvárt keverünk össze, ebbe mehet egy kevés ecet, csipetnyi őrölt gyömbér és addig forraljuk, amíg közepesen sűrű állagú nem lesz a mázunk.
- A sonkák bőrét beirdaljuk és a vágásokba szegfűszeget szúrunk, majd leöntjük a sonkákat külön-külön a mázzal és irány a sütőrács. A rács alá megy egy tepsi, hogy abba csöpögjön a felesleges máz. Célszerű alufóliával kibélelni a tepsit, mert makacsul rá tud égni a cukros máz!
180 fokon – néha-néha kenegetve a mázzal – aranybarnára sütjük a sonkákat.