Hozzávalók:
- 1 kisebb fej Pápai Hús füstölt csülök
- 400 g lencse
- 2 hagyma
- 2 babérlevél
- 1 ek barna cukor
- alaplé 5 dl
- 1 ek mustár
- só, bors
- ecet
- 1 kk pirospaprika
- 1 ek liszt
- 1 dl tejföl
A sonkát előző este kb. 2 óra alatt előfőzzük, a lencsét pedig egy éjszakára beáztatjuk. A barnacukrot közepesen meleg edényben karamellizáljuk, majd mehet rá olaj és az apróra vágott hagyma is. Lassú tűzön megdinszteljük, majd hozzáadjuk a babérlevelet és az alaplevet. Összeforraljuk, majd mehet bele a lencse is. Hozzáadjuk a mustárt, sózzuk és borsozzuk, majd a csülök főzőlevéből annyit adunk hozzá, hogy 2 ujjnyival ellepje a lencsét. Adunk hozzá egy kiskanál pirospaprikát és kb. 1 óra alatt puhára főzzük. A végén kevés tejföl és liszt keverékével behabarjuk és kész. Az ízeket kevés ecettel beállíthatjuk a végén.