A legjobb leves és persze a legtartalmasabb is, amit valaha ettem. A füstölt hús zamata körbeöleli a bab nyersességét és a savanyú káposzta karcos aromáját. Az egész valahogy nagyon egyben van!
Hozzávalók
6 fő részére
- 1 db füstölt csülök/ sonka
- 2 nagyobb hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 500 g száraz tarkabab
- 1 kg savanyú káposzta,
- 2 dl tejföl,
- 1 ek liszt
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk szemes bors
- 2 evőkanál zsír
A babot és persze a sonkát vagy csülköt beáztatjuk egy éjszakára. Másnap egy nagy lábasban – én azt szeretem, ha öntöttvas - az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd rádobjuk a felkockázott csülköt/sonkát és 5 percig folyamatosan kevergetve lepirítjuk. Ha kész, rászórjuk a pirospaprikát, szemes borsot és felöntjük vízzel. Nagyjából 1,5 órán át főzzük, ekkor mehet bele a beáztatott bab, a babérlevél és az apróra vágott fokhagyma is. 1 óra főzés után jöhet a kimosott savanyú káposzta és ezzel újabb 1 órán át főzzük. A tejföllel elkeverjük a lisztet és apránként felöntjük a leves levével – ez a hőkiegyenlítés – majd folyamatosan kevergetve a leveshez öntjük. Még forralunk rajta egyet és kész! Friss fehér kenyérrel tálalva a legjobb.