Tormával, friss salátával, esetleg tojással egészen kivételes fogás. Vétek lenne kihagyni!
Hozzávalók
4-6 fő részére
- 1 sonka vagy csülök
- 600 g liszt
- 1 tk só
- 6 tojás
- 3,5 dl tej
- 1 ek cukor
- 30 g élesztő
- 50 g vaj
A csülköt egy nagyobb edénybe tesszük, felöntjük vízzel és 2 óra alatt vajpuhára főzzük. Közben elkészítjük a tésztát. 2 deci tejet langyosítunk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd mehet rá egy kevés cukor és egy kis kanál liszt is. Összekavarjuk és megvárjuk, amíg felfut. Közben a maradék tejet összekeverjük az olvasztott vajjal. A lisztbe kevés sót szórunk, megy bele egy tojás, majd ha felfutott az élesztő, akkor az élesztős tej és persze a vajas tej is. Az egészet alaposan kidagasztjuk – legegyszerűbb, ha géppel csináljuk – és letakarva meleg, huzatmentes helyen megkelesztjük. A csülköt kicsontozzuk és megvárjuk, amíg kihűl. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk nagyjából 1 centi vastagra, a közepére fektetjük a csülköt és szépen beburkoljuk a tészta széleivel, úgy, hogy mindenhol betakarja. Zsírral kikenünk egy sütőformát és a sima felületével felfelé, azaz megfordítva beletesszük a beburkolt csülköt, alaposan lekenjük felvert tojással és irány a sütő. 180 fokon nagyjából 40 perc alatt lesz kész!