Pápai Hús Kft.
www.papaihus.com - English www.papaihus.com/zh - 中文

Receptek

Grillezett angol karaj bazsalikomos baracksalátával

Hozzávalók
2 fő részére
  • 2 lilahagyma vékonyra szeletelve
  • 6 kopasz barack gerezdekre vágva
  • 1 ek méz
  • 1 ek citromlé
  • 100 g koktélparadicsom
  • 3 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 100 g kecskesajt felkockázva
  • 4 szelet 2 cm vastag angol kara

A saláta hozzávalóit előkészítjük és összekeverjük, majd állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Az angol karajt közepes indirekt hőn oldalanként 3-3 perc alatt készre grillezzük és kész is vagyunk. Tökéletes laza büfé ebéd!

Füstölt főtt császár grillezve, fehér bab salátával

Hozzávalók
2 fő részére
Rub
  • 1 ek barnacukor
  • 1 tk cayenne bors
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk vöröshagymapor
  • 1 tk zellermag
Saláta
  • 1 doboz babkonzerv
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 tk tárkonyos ecet
  • 100 g majonéz
  • 1 ek barnacukor
  • só, bors
  • 4 szelet főtt császárszalonna
  • 1,5 dl almalé
  • 3 ek BBQ szósz

A rub hozzávalóit összekeverjük és alaposan megszórjuk vele a császárszalonna szeleteket, majd mehetnek egy tűzálló tálba és irány a szmóker, amit 120 fokra melegítettünk fel. Ebben 2 órát készül majd a hús! Közben a hagymát vékony szeletekre vágjuk és összekeverjük a saláta hozzávalóival. Hagyjuk állni 1-2 órát hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. Összekeverjük az almalevet és a BBQ szószt, majd nyakon öntjük vele a császárszalonnákat és még 30 percig visszatoljuk a szmókerbe. Kész!

„Hog chili con carne”

Hozzávalók
4 fő részére
  • 250 g darabolt bacon
  • 300 g darált sertéslapocka
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk szárított oregánó
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 ek füstölt paprika
  • 1 tk cayenne bors
  • 2 tk római kömény
  • 500 g passata
  • 300 ml alaplé
  • 1 ek worcestershire szósz
  • 500 g vörösbab
  • 2 ek chipotle chili szósz

A babot vagy előző esete beáztatjuk vagy kb. 1 óra alatt sótlan vízben előfőzzük. Öntöttvas lábasban közepes indirekt tűzön a grillben zsírjára sütjük a bacont, majd erre dobjuk a darált húst és az apróra kockázott hagymát is. Kb. 10 perc alatt szépen, lassan lepirítjuk az egészet, majd ráöntjük a passatát, a babot kb. 3 deci főzőlével és az összes többi alapanyagot is. Lefedetlenül, de a szmóker tetejét mindenképpen lezárva 170 fokon nagyjából 1,5-2 órán át sütjük. Negyed óránként ellenőrizzük és ha esetleg kellene kavarjuk is meg és pótoljuk a folyadékot alaplével, ha nagyon korán besűrűsödne.

Hamis reuben szendvics

Hozzávalók
2 fő részére
  • 2 hamburger buci
  • 2 csomag fokhagymás füstölt bacon
  • 150 g marhasonka
  • 100 g savanyúkáposzta
  • 100 g ezersziget öntet
  • 4 szelet cheddar
  • 20 g vaj

A bacont egy tömbben platnira helyezve meggrillezzük. A bucikat kettévágjuk és a vágott felükkel lefelé a grillre helyezzük és megpirítjuk. A megpirított bucit megkenjük vajjal, erre dobjuk a bucinként 1 csomagnyi sült bacont. Erre mehet a marhasonka, majd a sajt és végül az ezersziget öntettel összekevert savanyú káposzta. Legvégül megkoronázzuk a buci tetejével és már ehetjük is.

Szabi style hot-dog

Hozzávalók
2 fő részére
  • 4 hot-dog buci
  • 4 bécsi virsli
  • 1 salátaszív
  • 2 paradicsom
  • 4 db pepperoni
  • 4 db savanyú uborka
  • 50 g salsa verde
  • 50 g sárga mustár
  • 50 g reszelt cheddar

A hot-dog bucikat bevágjuk, de nem egészen, hogy ne essenek szét. Kissé le is piríthatjuk, akkor még jobb lesz. A virsliket indirekt közepes grillen megsütjük vigyázva, hogy ne repedjenek szét sütés közben. A bucik alsó felére teszünk 1-2 salátalevelet, erre mehet a paradicsom, majd a megsült virslik. Rádobjuk a felszeletelt pepperonit, meghintjük sajttal és az egészet megkoronázzuk a mustárral és a salsa verdével.

Tárkonyos, tejszínes mozzarellás pizza

Hozzávalók
2 fő részére
Pizza tészta
  • 500 g liszt
  • 3 ek olívaolaj
  • 25 g élesztő
  • csipet cukor
  • 3 dl langyos víz
Feltétek
  • 8 szelet bacon
  • 100 g mozzarella
  • 3 pepperoni
  • tárkonylevelek
  • 50 g passata

Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd egy kevés cukorral felfuttatjuk. Ha kész akkor összekeverjük a liszttel, sóval és az olívaolajjal és az egészből ruganyos tésztát gyúrunk, majd legalább 1 órát hagyjuk kelni meleg helyen, nedves konyharuhával letakarva. Amint megvan, két egyenlő darabra vágjuk és lisztes kézzel egy nagyjából kör alakot formázunk belőle. A kinyújtott pizzatésztát megkenjük a passatával és mehet rá miden feltét hanyagul rádobva. A grillt előmelegítjük nagyon magas hőmérsékletre (300 fok felett már jók vagyunk), a rácsára tegyünk pizzakövet. Dobjuk be a pizzát a sütőbe, majd kb. 2-5 perc múlva jók vagyunk. Még egy ilyen pizzát tudunk az alapanyagokból csinálni!

Paprika grillen kolozsvári szalonnával és sajttal

Hozzávalók
2 fő részére
  • 6 paprika
  • 100 g sajt
  • 100 g kolozsvári szalonna

A paprikákat kicsumázzuk és félbe vágjuk, majd megtöltjük sajttal és a csíkokra vágott kolozsvári szalonnával. Indirekt közepes hőfokon 30-40 percig grillezzük és frissen fogyasztjuk.

Griller sült céklával és tárkonyos bormártással

Hozzávalók
  • 2 fej lilahagyma
  • 100 g majonéz
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 ek barnacukor
  • 1 csokor friss tárkony
  • 6 kisebb cékla
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ág friss rozmaring
  • 2 ág friss tárkony
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 12 db griller

A céklát meghámozzuk és gerezdekre vágjuk, majd olívaolajjal és friss rozmaringgal, néhány gerezd fokhagymával átforgatva irány a lefedett grill és közepes, indirekt hőn 30-40 perc alatt készre sütjük a fedett grill alatt. A hagymát közben apróra vágjuk és némi olajon megdinszteljük, majd mehet rá a barnacukor és a bor, majd addig főzzük, amíg felére redukálódik. Hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a majonézzel és a friss, apróra vágott tárkonylevéllel és kész. Megsütjük grillen a grillereket és lehet is falni az egészet!

Csülökrendang

Hozzávalók
4 fő részére
  • 1 füstölt nyers csülök
  • 2 cm friss gyömbér lereszelve
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 fej hagyma
  • 1 chilipaprika
  • 400 ml kókusztej
  • 1 ek cukor
  • 5 kaffir lime levél
  • 1 fahéj
  • 1 ek tamarind paszta
  • 1 tk galangál
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk koriandermag
  • 5 szegfűszeg
  • 4 fekete kardamom
  • 2 csillagánizs
  • citromfű

A csülköt sótlan vízben főzzük elő kb. 1 órán át, majd csontozzuk ki és vágjuk nagyobb kockákra. A római köményt, szegfűszeget, csillagánizst, citromfüvet, kardamomot és a koriandert zúzzuk le egy aprítóban. Most jön a legegyszerűbb rész, mindent borítsunk bele egy öntöttvas edénybe, keverjük meg jól és lefedve egy szmókerben 150 fokon süssük kb 2,5-3 óráig.

Klasszikus burger roppanós baconnel

Hozzávalók
2 fő részére
  • 4 szelet húspogácsa
  • 8 szelet bacon
  • 2 burger zsemle
  • 2 szelet cheddar
  • 4 szelet füstölt bacon
  • salátalevél
  • ketchup és mustár
  • 1 lilahagyma
  • 1 paradicsom
Buci 12-13 darab
(a maradékot bármikor felhasználhatjuk)
  • 1 kg liszt
  • 50 g vaj
  • 30 g cukor
  • 30 g élesztő
  • 2 tojás + még 1 a kenéshez
  • 580 ml tej
  • 20 g só

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, azaz összekeverjük és várunk kb. 10 percet hogy „habos állagot vegyen fel”. A lisztet, sót összekeverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojásokat és a felfutatott élesztőt. Összekeverjük és kb. 10-15 percig dagasztjuk, majd lefedjük és meleg, huzatmentes helyen 1 óráig hagyjuk kelni. Ha megkelt kb. 130 g-os darabokra vágjuk a tésztát és gombócokat formázunk belőlük. A kész gombócokat tepsibe tesszük és enyhén nedves konyharuhával letakarva 30 percig hagyjuk tovább kelni. A bucik tetejét megkenjük felvert tojással és irány a 180 fokra előmelegített sütő, amelybe alulra teszünk egy laposabb edényt, vízzel.

• 180 fokon 4 percig sütjük
• majd felvesszük a hőt 220 fokra és még 6-8 percig sütjük.

A baconszeleteket a grillre helyezett platnin ropogósra sütjük. A húspogácsákat közepes hőfokú grillen megsütjük, oldalanként kb. 2-3 perc alatt. Összeállítjuk a burgereket: a bucikat félbevágjuk és a bacon zsírjával nemesített platnin megpirítjuk a vágott felüket, majd mehet rá a salátalevél, erre a húspogácsa, rá a sajt majd a bacon és végül a felkarikázott zöldségek! Isteni finom lesz!

Marinádozott gyrosos tarja ful mudammassal (egyiptomi lóbabragu, tahinivel, fokhagymával, citrommal)

Hozzávalók
4 fő részére
  • 4 szelet tarja
  • 400 g konzerv bab
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek tahini
  • ½ citrom leve
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 paradicsom
  • 1 tk római kömény
  • só, bors
  • 1 csokor friss petrezselyem

A konzerv babot szűrjük le és egy edényben egy csöppet törjük össze, majd keverjük hozzá a fokhagymát, római köményt, a tahinit, az olívaolajat, az apróra vágott paradicsomot és locsoljuk meg egy fél citrom levével. Mehet még rá a só, a bors és nagy adag friss petrezselyem és már csak össze kell keverni. Közben a grillt előmelegítjük és először direkt hőn oldalanként 2-2 percig sütjük, majd átpakoljuk a közepesen meleg indirekt oldalra és lefedve még 5-6 percet grillezzük. Kész!

Rántott disznósajt grillezett édesköményes BLT salsával

Hozzávalók
2-3 fő részére
  • 3 db 3 centi vastag disznósajt
  • 2 tojás
  • 100 g liszt
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 3 dl olaj
  • 1 édeskömény
  • 2 szilvaparadicsom
  • 8 szelet Pápai füstölt bacon
  • 3 újhagyma
  • 50 g majonéz
  • 2 ek citromlé
  • só, bors

Az édesköményt fél centi szeletekre vágjuk és olajjal megkenjük a szeleteket, majd meggrillezük őket mindkét oldalukon, amíg szép aranybarna színük nem lesz. A bacont a grillen ropogósra sütjük és a saláta többi hozzávalójával összekeverjük. A disznósajtot 2-3 centis szeletekre vágjuk, majd a szokásos módon, a liszt-tojás-zsemlemorzsa szentháromság segítségével bepanírozzuk, és bő olajban kisütjük, azaz kirántjuk a drágaságokat.

Csemege debreceni tárkonyos mézes mustárral, grillezett paradicsomos tepertős pogácsa salátával

Hozzávalók
2 fő részére
  • 6 db csemege debreceni
  • 50 g mustár
  • 2 ek méz
  • 1 ág friss tárkony
  • 4 db nagy tepertős pogácsa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 200 g koktélparadicsom
  • 1 ág friss kakukkfű
  • 1 ág friss rozmaring
  • 4 ek olíva olaj
  • 100 g olívabogyó
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 lilahagyma
  • 1 csokor bazsalikom
  • 4 ek olívaolaj
  • ½ citrom leve
  • só, bors

Egy öntöttvas serpenyőben kevés olívaolajon megfuttatjuk a zöldfűszereket és a nagyobb, rusztikusabb darabokra tépkedett tepertős pogácsát. Ha szép színt kaptak a pogácsák kiszedjük őket egy tányérra és a zöldfűszereket kidobhatjuk, ők már megtették a dolgukat. A serpenyőbe újabb adag olajat löttyintünk és mehet bele a fokhagyma, olívabogyó és a kapribogyó, majd a koktélparadicsom is és annyi hőt kapnak, hogy szép szín kerüljön rájuk, de még egészben maradjon a paradicsom. A bazsalikom leveleket apróra vágjuk, az olajat és a citromlevet habverővel alaposan elkeverjük, sózzuk és borsozzuk, majd legvégül hozzáadjuk a bazsalikomot is, ezzel az öntettel meg is vagyunk. A hagymát nagyon vékony szeletekre vágjuk, majd minden elemet összekeverünk egy salátástálban és ezzel a köret kész is van.

A mustárt összekeverjük a mézzel és a felaprított friss tárkonnyal és félretesszük. A debreceniket közepes indirekt hőn meggrillezzük és tálalunk is. A kolbászok mellé mehet egy adag saláta és persze a mézes tárkonyos mustár is, mint mártogatós. Jó étvágyat!

Barna sörben sült grillkolbászok karamellizált hagymával hot-dog kiflivel

Hozzávalók
2 fő részére
  • 300 ml Dreher bak vagy Leffe
  • 50 g vaj
  • 2 hagyma
  • 1 tk barna cukor
  • 8 db grillkolbász
  • 2 ek édes sárga mustár
  • 4 hot-dog buci
  • paradicsom
  • salátalevél

A grillklbászokat indirekt közepes hő felett meggrillezzük és ha kész félretesszük. Egy öntöttvas lábasban kevés olajon alacsony hőfokon lassan megdinszteljük a karikákra vágott hagymát és kb. 8 perc után hozzádunk egy kis barnacukrot és felötjük a sörrel, majd néhány perc alatt szépen összeforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a kolbászokat és néha megforgatva őket addig pároljuk az egészet, amíg a sör visszaredukálódik és kellemes szaftja nem lesz a kolbászoknak. A végén hozzáadjuk a vajat is és alaposan elkeverjük a szafftal. A hot-dog kifliket félbevágjuk és a vágott felületüket megpirítjuk a grillen, majd megcsináljuk a szendvicseket: a buci alsó felére teszünk egy salátalevelet, erre mehet 2 kolbász a hagymás szafttal együtt, majd erre egy-két paradicsomkarika és mustár és kész is vagyunk.

Grillezett angolszalonna házi bucival, füstölt chipotles sajtszósszal

Hozzávalók
2 fő részére
  • 2 szelet angolszalonna
  • 2 házi buci (recept a hamburgereknél)
  • 2 ek füstölt chipotle konzerv vagy ha az nincs 1 tk cayenne bors és 1 tk füstölt paprika
  • 200 g cheddar
  • 1 tk kukoricakeményítő
  • 1 dl tejszín
  • 4 levél saláta

A sajtot lereszeljük és finoman átforgatjuk a kukoricakeményítővel, majd egy gyorsforralóba öntjük és tejszínt adva hozzá, addig melegítjük, amíg szép sűrű nem lesz a sajtszószunk. Sózzuk és borsozzuk és mehet bele egy adag füstölt chipotle is. Az angolszalonna szeleteket közepes, indirekt hő felett mindkét oldalukon, oldalanként 3-4 perc alatt meggrillezzük és friss házi buciba töltve, a sajtszósszal bőven nyakon öntve, azonnal tálaljuk.

Burger disznósajtból készült tépett disznóval pak choi-os colesaw-val

Hozzávalók
2 fő részére
  • 2 húspogácsa
  • 1 pak choi
  • 4 ek majonéz
  • 1 fej hagyma
  • só, bors
  • 1 tk barnacukor
  • 2 burgerzsemle
  • 250 g disznósajt
  • 2 salátalevél
  • 1 paradicsom
Buci 12-13 darab
(a maradékot bármikor felhasználhatjuk)
  • 1 kg liszt
  • 50 g vaj
  • 30 g cukor
  • 30 g élesztő
  • 2 tojás + még 1 a kenéshez
  • 580 ml tej
  • 20 g só

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, azaz összekeverjük és várunk kb. 10 percet hogy „habos állagot vegyen fel”. A lisztet, sót összekeverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojásokat és a felfutatott élesztőt. Összekeverjük és kb. 10-15 percig dagasztjuk, majd lefedjük és meleg, huzatmentes helyen 1 óráig hagyjuk kelni. Ha megkelt kb. 130 g-os darabokra vágjuk a tésztát és gombócokat formázunk belőlük. A kész gombócokat tepsibe tesszük és enyhén nedves konyharuhával letakarva 30 percig hagyjuk tovább kelni. A bucik tetejét megkenjük felvert tojással és irány a 180 fokra előmelegített sütő, amelybe alulra teszünk egy laposabb edényt, vízzel.

• 180 fokon 4 percig sütjük
• majd felvesszük a hőt 220 fokra és még 6-8 percig sütjük.

A pak choit leveleire szedjük és felszeleteljük és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, majonézt, az ecetet, a barnacukrot, majd alaposan elkeverjük és sózzuk és borsozzuk. Hagyjuk állni, mert akkor igazán jó, ha az ízek összeérnek. A húspogácsákat közepes direkt hő felett mindkét oldalukon nagyjából 2-3 perc alatt készresütjük. A végén rádobjuk a sajtot és a grill tetejét lezárva még 2 percig sütjük az indirekt részen, hogy a sajt kellemesen ráolvadjon. Öntöttvas lapon a grillen folyamatosan kevergetve, néhány perc alatt elemeire szedjük a 2-3 centis szeletre vágott és „meghámozott” disznósajtot. A bucikat félbevágjuk és a vágott felükkel lefelé kb. 30 másodperc alatt megpirítjuk őket a grillen. Összeállítjuk a burgereket. A zsemle alsó felére mehet egy salátalevél, majd erre egy szelet húspogácsa, ennek a tetejére pedig gazdagon a tépett disznósajt. Újra mehet rá egy húspogácsa, amit pedig a colesaw koronáz meg.

Marinádozott magyaros tarja west indies salátával

Hozzávalók
4 fő részére
  • 4 szelet tarja
  • 100 g hagyma
  • 2 ek almaecet
  • 2 ek friss citromlé
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 8 jégsaláta levél
  • 400 g surimi

Egy edényben keverjük össze a csíkokra vágott hagymát, citromlét, almaecetet, olívaolajat, a sót és a borsot. Hagyjuk állni 10 percet, majd adjuk hozzá a meggrillezett surumit és finoman keverjük össze. Közben a grillt előmelegítjük és először direkt hőn oldalanként 2-2 percig sütjük, majd átpakoljuk a közepesen meleg indirekt oldalra és lefedve még 5-6 percet grillezzük. Kész!

Marinádozott magyaros tarja olasz szendvicsben

Hozzávalók
2 fő részére
  • 4 szelet tarja
  • só, bors
  • 2 ek olívaolaj
  • 8 pepperoni paprika
  • provolone sajt
  • jégsaláta
  • 4 szelet sonka
  • balzsamecetes vinaigrette: 2 ek vörösborecet, 1 marék petrezselyem, ½ ek dijoni mustár, ½ tk kakukkfű, 6 ek olívaolaj, só, bors
  • 4 ciabatta

A grillt előmelegítjük és először direkt hőn oldalanként 2-2 percig sütjük, majd átpakoljuk a közepesen meleg indirekt oldalra és lefedve még 5-6 percet grillezzük. Hagyjuk a húst pihenni 10 percig. Elkészítjük a vörösboros vinaigrettet: A hozzávalókat egy cutterben alaposan összekeverjük és kész is van. A tarját vékony, kb. 5 mm vastag szeletekre vágjuk. A ciabattákat félbevágjuk és meglöttyintjük olívaolajjal. Alulra jégsaláta kerül, arra sonka, majd rá hatalmas adag tarja. Mehet még rá a pepperoni és a provolone sajt majd az egészet a vinaigrettel borítjuk be. Ennyi!